Recomanacions plantejades per Makenai per protegir-se de Malware i de Ransomware

 1. Feu còpies de seguretat de fitxers regularment i mantingueu una còpia recent fora de les instal·lacions.
  Les còpies de seguretat protegeixen de més coses, més enllà del ransomware: robatori, incendi, inundacions o supressió accidental… tots aquests fets tenen el mateix efecte.
 2. Eviteu l’ús de macros.
  Són una via d’entrada de ransomware, evitar l’ús ja sigui per limitació sobre eines tradicionals Office o per l’ús d’aplicacions de lectura de documents office que ja no les accepten.
 3. Estigueu atents a la recepció de correus amb fitxers adjunts sospitosos.
  Un suposat document de pagament , una suposada factura factura pot ser una via d’entrada de ransomware. Recomanem no fer cas de tots els correus electrònics amb arxius adjunts sospitosos, destinatari desconeguts o que facin referència a qüestions no identificades.
 4. Gestioneu adequadament els permisos.
  És millor no treballar amb permisos d’administrador si no és estrictament necessari i limitar-ho durant el temps estrictament necessari. Tanmateix cal evitar com la mesura del possible la navegació i l’obertura de documents mentre connectat com administrador.
 5. Actualitzeu amb els darrers upgrades de cada sistema operatiu.
  Eviteu l’ús de màquines amb sistemes operatius descatalogats i no actualitzables. En general es recomana tenir-los al dia amb les últimes actualitzacions publicades pel fabricant.
 6. Segmenteu la xarxa corporativa. 
  Si disposeu de diferents àrees funcionals separades per sistemes de protecció lògic això permetrà limitar l’abast en el cas d’un atac informàtic en una d’elles.
 7. Difongueu i compartiu aquests criteris de bones pràctiques entre tots els usuaris de la xarxa.
  Cada usuari és una possible via d’entrada o de fre per un eventual atac informàtic, en base a les eines disponibles i les bones pràctiques aplicades.
 8. Incorporeu a la vostra xarxa uns sistemes de protecció ben dimensionats i actualitzats.